Standardy obsługi Klienta w restauracji

Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że smaczne dania i koktajle to jedyny sposób, aby przyciągnąć dużą liczbę Klientów do naszej restauracji. Wbrew pozorom istnieją jeszcze inne metody, które sprawią, że nasz lokal będzie pełen odwiedzających nas gości. Rzeczą tą jest fachowa obsługa Klienta w restauracji.

Przede wszystkim prawidłowa prezencja

Gdy Klient po raz pierwszy wchodzi do nowo poznanej restauracji, oczekuje, że będzie odpowiednio obsłużony. Szybki czas reakcji pracownika może znacząco wpłynąć na wyrobienie opinii o naszej restauracji przez nowo przybyłego gościa. 

Standardy obsługi Klienta w restauracji przez ostanie lata uległy dużym zmianom. Tyczy się to przede wszystkim wyglądu. W dzisiejszych czasach najważniejsze jest to, aby dopasować strój i wygląd kelnera do panującego w restauracji klimatu. W lokalach o nieco bardziej hipsterskiej, luźnej atmosferze kelner z tatuażami czy kolorowymi włosami z całą pewnością będzie pasował o wiele lepiej niż w przypadku eleganckiej restauracji, w której pracownik musi trzymać się sztywno wyznaczonych reguł dotyczących wyglądu.

Jednym z podstawowych aspektów prawidłowej obsługi Klienta w restauracji jest nasza mowa ciała. Kelner powinien stać wyprostowany, cały czas utrzymując przy tym otwartą pozycję ciała. W tym wypadku wzbronione są skrzyżowane na piersiach ręce, gdyż może sprawiać to wrażenie próby stworzenia bariery przed gościem restauracji. Utrzymywanie kontaktu wzrokowego i uśmiechu na twarzy sprawia, że osoba, którą obsługujemy, czuje się ważna i otrzymuje właściwą dozę zainteresowania. 

Szeroka gama umiejętności

Obsługa Klienta w restauracji nie opiera się jedynie na wyglądzie i zachowaniu pracownika. Oczywiście odpowiednia kultura osobista i sposób wysławiania się jest bardzo ceniony, jednak poza tym kelner powinien posiadać również odpowiednie umiejętności. Do takich należy m.in.: obsługa aplikacji mobilnych, terminalu płatniczego oraz systemu POS. Oprogramowanie dla gastronomii stanowi jeden z kluczowych aspektów pracy w nowoczesnej restauracji. Z tego powodu prawidłowe posługiwanie się takimi programami jest wiedzą obowiązkową.

Cierpliwość i opanowanie

Dobry kelner wie jak się zachować w danej sytuacji. Nasz pracownik nie raz będzie wystawiony na szereg czynników, przez które narażony będzie na działanie bodźców stresogennych. Obsługa Klienta w restauracji wiąże się z odpowiednim reagowaniem na tego typu okoliczności. W tym wypadku kelner nie może ponieść się emocjom i musi zachować spokój. 

Odpowiednia komunikacja

Rzeczą, która wpływa na Klientów przebywających w naszej restauracji, jest zachowanie pracowników, co za tym idzie, goście również zwracają uwagę na komunikację osób pracujących w lokalu. Odpowiednia atmosfera między kelnerami a kucharzami ma swoje przełożenie także na sali. Goście widzą, słyszą i czują emanujące emocje.