Dla wielu osób otworzenie własnej restauracji jest spełnieniem marzeń. To możliwość realizowania swojej pasji kulinarnej a jednocześnie odnoszenia zysku. Niestety, wiele z nich boi się podjąć tego wyzwania, ponieważ nie wiedzą od czego zacząć, jakich formalności dopełnić oraz o czym należy pamiętać. Dlatego też przygotowaliśmy 10 kroków, które trzeba wykonać by móc cieszyć się swoją restauracją w pełni bezpiecznie i legalnie. 

Stworzenie biznesplanu

Pierwszym, najważniejszym krokiem jest stworzenie biznesplanu, który pozwoli ci ocenić, czy twój pomysł na lokal ma szansę powodzenia. Pod uwagę weź kwestie takie jak pofil restauracji, analizę rynku czy konkurencji.

Kwestie finansowe, czyli skąd brać środki 

Otwarcie restauracji wiąże się ze sporymi wydatkami. Warto więc przemyśleć skąd wziąć pieniądze na tą inwestycje. Przeanalizuj swoją sytuację finansową, sprawdź czy możesz liczyć na dofinansowanie oraz jaka jest twoja zdolność kredytowa. 

Czas na działalność gospodarczą

Zanim zaczniesz działać musisz założyć działalność gospodarczą. Obecnie możesz zrobić to przez internet. Pamiętaj, że potrzebujesz nie tylko wpisu do CEDiG ale również wypełnienia dokumentów dla Zakładu Ubezpieczeń Społecznych oraz Urzędu Skarbowego.

Lokal idealny

Kolejnym krokiem jest znalezienie lokalizacji dla twojego lokalu. Stawiaj na miejsca popularne, chętnie odwiedzane przez ludzi, w których panuje duży ruch. Dzięki temu szybko zdobędziesz klientów.

Formalności, których należy dopełnić

Po znalezieniu miejsca, w którym chcesz prowadzić swój lokal musisz zadbać o to by spełniał wytyczne Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, Ochrony Przeciwpożarowej, Sanepidu oraz Inspektora Nadzoru Budowlanego

Czas na urządzanie 

Przemyśl dokładnie jak ma wyglądać twój lokal, jaka atmosfera ma w nim panować. Według tej koncepcji dobieraj kolory, meble oraz dodatki. Szukaj inspiracji na forach i blogach – z pewnością znajdziesz wiele ciekawych pomysłów.

Nowoczesne oprogramowanie – dlaczego warto je mieć?

Zadbaj o to, by twój lokal był nowoczesny i przyjazny klientom. Postaw na nowoczesne oprogramowanie, które ułatwi składanie zamówień, przyjmowanie płatności, kontrolę sprzedaży czy zapasów.

Personel – jak znaleźć idealny zespół?

Każdą rewolucję tworzą ludzie – warto mieć tego świadomość. Zadbaj więc o to, by nie tylko zatrudnić doskonałego szefa kuchni czy kucharzy, ale również wybrać kelnerów, którzy charakteryzują się wysoką kulturą osobistą. Pamiętaj, że każdy z pracowników restauracji musi posiadać aktualną książeczkę Sanepidu. 

Produkty najwyższej jakości

Kuchnia może zacząć pracować. Aby jednak mogła robić to zgodnie z twoimi oczekiwaniami musi mieć dostęp do doskonałej jakości świeżych produktów. Zanim więc ruszysz ze swoim biznesem poszukaj sprawdzonych dostawców, którzy cieszą się dobrymi opiniami. Pomóc mogą ci w tym np. branżowe fora internetowe. 

Skuteczna reklama i promocja

Twój lokal jest gotowy na przyjęcie gości. Niestety, oni nie wiedzą jeszcze o jego istnieniu. Zaplanuj więc oficjalny dzień otwarcia i wykorzystaj internet. Załóż profile na portalach społecznościowych, ogłoś ciekawe promocje, konkursy. Postaw również na media tradycyjne (np. lokalną prasę) oraz formy reklamy takie jak banery, bilboardy czy ulotki. Rób wszystko, żeby informacja o twoim lokalu pojawiała się gdzie tylko jest to możliwe.