Nowy rok po raz kolejny przyniósł nam podwyżki cen energii elektrycznej. Szczególnie duże są one w przypadku firm. Nic więc dziwnego, że wiele właścicieli lokali gastronomicznych zastanawia się w jaki sposób zaoszczędzić na prądzie w lokalu gastronomicznym. Czy jest to możliwe i jak to zrobić? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie.
Ogranicz liczbę lodówek i innych urządzeń
Najprostszym a jednocześnie najskuteczniejszym sposobem na zmniejszenie zużycia prądu jest zmniejszenie liczby urządzeń zasilanych energią elektryczną. Wydaje się, że w lokalu jest to niemożliwe, jednak nie zawsze jest to prawdą.
Często okazuje się bowiem, że w restauracji znajduje się kilka lodówek, z których każda nie jest wypełniona w całości. Zrezygnowanie z jednego urządzenia i wykorzystanie dostępnej przestrzeni w pozostałych to spora oszczędność prądu.
Warto również zastanowić się nad używaniem zamrażarek. Większość z nich służy do przechowywania produktów, które najczęściej i tak kupujemy świeże. W skutek tego w urządzenie zużywa energię na chłodzenie zapasów, z których i tak nie korzystamy. Co więcej, większość autorytetów kulinarnych podkreśla, że mrożenie produktów wpływa na ich walory smakowe.
Wymień sprzęty na energooszczędne
Jeśli poszukujemy oszczędności warto sprawdzić czy sprzęty elektryczne, z których korzystamy w lokalu nie są przestarzałe. Bardzo często bowiem zdarza się, że nie chcąc narażać się na zbędne wydatki korzystamy z urządzeń o niskiej klasie energetycznej, które zużywają ogromne ilości energii.
Jeśli tak jest warto zastanowić się nad ich wymianą na urządzenia o klasie energetycznej A++ lub wyższej. Zakup takich urządzeń wiąże się oczywiście z kosztami, jednak w dłuższej perspektywie jest naprawdę opłacalną inwestycją, która przynosić nam będzie oszczędności przez długi czas.
Pamiętaj o prostych zasadach
Jeśli sprzęt w lokalu jest nowy lub nie możesz pozwolić sobie na jego wymianę pamiętaj o prostych zasadach, które pozwolą ci na zmniejszenie zużycia energii. Przede wszystkim zadbaj o to, żeby lodówka nie pozostawała otwarta dłużej niż jest to konieczne. Dobrym pomysłem jest również wymiana uszczelek na nowe.
Pamiętaj, że lodówki i zamrażarki powinny stać jak najdalej od źródeł ciepła. Stojąc np. przy piecu lub grzejniku zużywają znacznie więcej prądu by utrzymać niską temperaturę.
Dobrą praktyką jest również dbanie o to, by lodówka była wypełniona – może wydawać się to dziwne, ale puste urządzenie znacznie słabiej utrzymuje temperaturę.
Nie ustawiaj najniższej temperatury jeśli tego nie potrzebujesz. Pamiętaj również o tym, że ważna jest prawidłowa wentylacja skraplacza. Pod żadnym pozorem nie wkładaj do lodówek ciepłych dań oraz dbaj o to, by mokre produkty były przechowywane w szczelnych pojemnikach. Wszystko to sprawi, że urządzenie zużywać będzie znacznie mniej energii.
Podsumowując, podwyżki cen energii elektrycznej dla firm mogą być dla nas impulsem do zmian, dzięki którym nie tylko nie odczujemy ich tak dotkliwie, ale również przyczynimy się do zmniejszenia zużycia prądu a tym samym zatroszczymy się również o ekologię.
Więcej informacji o możliwościach związanych z oszczędnością energii oraz gazu znajdziesz na naszej stronie pod adresem https://abs-gaz-i-energia.pl/